tirsdag 22. mai 2012

Sammenligning av myter


Jeg valgte å sammenligne teksten ”Pandoras krukke” og ”I Edens hage”. ”Pandoras krukke” kommer fra greske myter og ”I Edens hage” er en tekst fra det gamle testamentet, fra Bibelen.
Disse fortellingene har to forskjellige handlinger, men likevel er har de mye til felles. Både ”Pandoras krukke” og ”I Edens hage” handler om kvinner som utfører en ugjerning på grunn av nysgjerrighet. I ”Pandoras krukke” åpner Pandora krukken og i ”I Edens hage” spiser Eva av treet, noe de ble fortalt de ikke skulle gjøre.
Kvinnene i fortellingene går rett og slett mot det som ble sagt, og følger djevelens vei. I ”Pandoras krukke” var Pandora veldig nysgjerrig, klarte ikke å dy seg og til slutt åpnet hun krukken. Dermed for sykdommer og ulykker av alle slag og spredte seg over jorden. I ”Edens hage” er det Eva som går i mot Guds og ord ved å gå med på det djevelen sier. Altså at den som spiser av treet vil bli som Gud og kjenne godt og ondt. Av ren nysgjerrighet spiste hun frukten fra treet. Og dette førte til at Gud ga en straff til alle kvinner i verden.

Begge fortellingene forteller oss at vi ikke burde gå i mot våre lover og regler. Vi er nødt til å lytte til det som blir sagt og følge det. Om vi ikke gjør dette kan vi få store konsekvenser, slik som Pandora og Eva fra fortellingene. Samtidig var det nok ikke tilfeldig at hovedpersonene som begikk en stor feil var kvinner. Skjønnsrollene før i tiden var nemlig svært annerledes enn i dag. Det var slik at menn var de store og sterke, i mens kvinner var de svake og ble lett undertrykket. Dette vises svært godt i begge tekstene. Alt i alt synes jeg ”Pandoras krukke” og ”I Edens hage” var gode og lærerike fortellinger.




2 kommentarer:

  1. Jeg likte hvordan du satte lys på kvinnenes rolle i mytene. Du har fått med deg de viktigste poengene, men kunne kanskje utdype deg litt mer og si hvordan mytenes effekt på synspunktene av kvinnene er i dag.

    SvarSlett
  2. Kjempefin sammenligning med fine og gode argumentasjoner. Du snakker fint om kjønnsroller og nysgjerrighet og peker ut de viktigste punktene i tekstene. Savner litt mer sammenligning md hvordan kjønnsrollene har forandret seg. Alt i alt, en kjempefin tekst ;D

    SvarSlett